Cannabis Sativa eller marihuana har været brugt i århundreder til medicinske formål. Planten indeholder over 113 cannabinoider, som er de aktive ingredienser i cannabis. Den mest kendte cannabinoid er tetrahydrocannabinol (THC). THC er ansvarlig for den “høj”, som folk føler, når de ryger marihuana. Det er dog ikke alle cannabinoider, der giver psykoaktive virkninger.

Kompleks farmakologi af naturlige cannabinoider, der findes i Cannabis sativa, tyder på, at CBN-C1 er en cannabinoid med potentiel terapeutisk anvendelse.

Cannabinol (CBN) er en ikke-psykoaktiv cannabinoid, der dannes, når THC udsættes for luft. CBN er ikke lige så potent som THC, men det har nogle medicinske egenskaber. Det er et beroligende middel og kan bruges til at behandle søvnløshed. Det har også antiinflammatoriske og smertestillende egenskaber.

Hvad er CBN-C1?

CBN-C1 er en ny cannabinoid, der for nylig blev opdaget. Den ligner CBN, men er mere potent. CBN-C1 har beroligende og antiinflammatoriske egenskaber. Det har også evnen til at dræbe kræftceller.

Nye cannabinol-sonder med klinisk potentiale

Farmakologien for naturlige cannabinoider tyder på, at CBN-C1 kan have et terapeutisk potentiale. Delvis agonistisk aktivitet af CBN-C1 in vitro og dets evne til at modvirke de psykoaktive virkninger af THC tyder på, at denne cannabinoid kan have klinisk anvendelighed.

Kliniske data om cannabinol

Der findes kun meget få kliniske data om CBN. En undersøgelse viste dog, at det kan bruges til behandling af søvnløshed. Undersøgelsen viste, at CBN var mere effektivt end THC til behandling af søvnløshed.

Sådan bruger du Cannabiorcool (CBN-C1)

Cannabinol kan eventuelt tages gennem munden, inhaleres eller påføres huden.

Når det tages gennem munden, er det bedst at tage CBN sammen med mad. Dette vil bidrage til at reducere risikoen for mave forstyrrelser.

Inhalation af Cannabiorcool (CBN-C1) anbefales ikke. Det skyldes, at det kan være irriterende for lungerne.

Påføring af Cannabiorcool (CBN-C1) på huden er en god måde at få fordelene ved cannabinoiden på. Det kan påføres som en creme, lotion eller olie.

Mulige medicinske fordele ved CBN-C1

CBN-C1 har potentiale til at behandle en lang række medicinske tilstande. Disse omfatter bl.a:

 • Søvnløshed
 • Kræft
 • kronisk smerte
 • Inflammation
 • Angst
 • Depression
 • kvalme og opkastning
 • Tab af appetit

CBN aktiverer CB2-receptorerne i kroppen, hvilket bidrager til at reducere inflammation. CBN har også evnen til at dræbe kræftceller. For at kontrollere CBN-indtaget skal du bruge produkter i lave eller moderate doser med en styrke på 2,5 mg CBN-C1 med en daglig brugsfrekvens.

Brug med forsigtighed, når du er gravid, ammer, tager medicin eller lider af en alvorlig helbredstilstand. Rådfør dig med lægen før brug, hvis en af disse forhold gør sig gældende.

Mulige bivirkninger af CBN-C1

Den medicinske kemi og farmakologi af cannabinol er ikke fuldt ud forstået. Det betyder, at de potentielle bivirkninger af CBN-C1 ikke er kendt. Da det imidlertid ligner CBN, er det sandsynligt, at bivirkningerne vil være ens. Disse omfatter:

 • Døsighed: Dette er den mest almindelige bivirkning ved CBN. Den kan forårsage træthed og manglende energi.
 • Nedsat appetit: CBN kan forårsage en reduktion af appetitten. Dette skyldes, at det aktiverer CB1-receptorerne, som er ansvarlige for at regulere sulten.
 • Mundtørhed: CBN kan forårsage mundtørhed. Dette skyldes, at det nedsætter spytproduktionen.
 • Røde øjne: CBN kan forårsage røde, blodskudte øjne. Dette skyldes, at det udvider blodkarrene i øjnene.
 • Irritabilitet: CBN kan forårsage irritabilitet og angst. Dette skyldes, at det aktiverer CB1-receptorerne i hjernen.
 • Forvirring: CBN kan forårsage forvirring og desorientering.
 • Angst: CBN kan forårsage angst og paranoia. Dette skyldes, at det aktiverer CB1-receptorerne i hjernen.
 • Paranoia: CBN kan forårsage paranoia og hallucinationer. Dette skyldes, at det aktiverer CB1-receptorerne i hjernen.
 • Hallucinationer: CBN kan forårsage hallucinationer. Dette skyldes, at det aktiverer CB1-receptorerne i hjernen.

Naturlige cannabinoider og kræft

Cannabinoider er kendt for at have anti-tumor virkninger. De kan fremkalde celledød og hæmme tumorvækst. CBN-C1 er en ny cannabinoid, der har evnen til at dræbe kræftceller.

Interessante fakta

Der blev foretaget en undersøgelse i en rottemodel, hvor rottehjernens cannabinoidreceptorer blev stimuleret med CBN. Man fandt ud af, at CBN øgede antallet af nye neuroner i hippocampus. Dette tyder på, at CBN har potentiale til at behandle Alzheimers sygdom.

CBN-C1 er en potent cannabinoid, der har en lang række potentielle medicinske anvendelser. Der er behov for yderligere forskning for at fastslå det fulde omfang af dets medicinske egenskaber.

Marihuana ekstrakter, der indeholder en eller flere cannabinoider, som stammer fra en plante af slægten cannabis, bortset fra tetrahydrocannabinoler, er ikke kontrollerede stoffer i henhold til Controlled Substances Act (CSA).

Så hvis du leder efter en ny cannabinoid at prøve, er Cannabiorcool (CBN-C1) en god mulighed. Selv om det er under forsøg og forskning, har det en bred vifte af potentielle medicinske fordele og er ikke psykoaktivt.

National Library of medicine giver cannabinol kliniske data oral løsning til behandling af søvnløshed.

Internationale narkotikakontrol traktater inkluderer i øjeblikket ikke CBN i liste I, men det kan blive tilføjet, hvis yderligere forskning viser, at det har et stort misbrugspotentiale. Juridisk status CBN-C1 er i øjeblikket ikke et kontrolleret stof i henhold til CSA. Det kan dog tilføjes til liste I, hvis yderligere forskning viser, at det har et stort misbrugspotentiale.

Læs mere om CBN-C1 på www.cbd.dk

Referencer:

Novel cannabinol probes for CB1 and CB2 cannabinoid receptors

What is CBN and CBDL ? – All About Cannabinols and Cannabinodiols, Introduction, Medical Benefits, Legality and More

Cancer Docs Discuss Marijuana with Families Anyway

WHAT IS CANNABIORCOL (CBN-C1)?