Ejer du et persisk tæppe og er på udkig efter en manual til, hvordan den skal vedligeholdes så du kan beholde den i en lang årrække, så er du kommet til det rette sted. Vi har lavet en liste med 15 gode råd til at pleje og rense dit persiske tæppe.

1. Regelmæssig støvsugning er den bedste måde at holde dit persiske tæppe rent på. Sørg for at bruge en støvsuger med bløde børster, så du ikke beskadiger de sarte fibre.

2. Hvis du spilder noget på dit persiske tæppe, skal du straks tørre det af med en ren, hvid klud. Gnid ikke over det spildte, da dette kun vil sprede pletten og beskadige fibrene.

3. Hvis der er tale om mere hårdføre pletter, kan du blande lige dele hvid eddike og vand i en sprayflaske. Sprøjt opløsningen på det plettede område, og lad det sidde i ca. 15 minutter, før du tørrer det med en ren klud.

4. Du kan også lave en blanding af bagepulver og vand til behandling af genstridige pletter. Påfør blandingen på pletten, og lad det sidde i ca. 30 minutter, før du støvsuger.

5. Hvis du vil rengøre frynserne på dit persiske tæppe, skal du støvsuge dem jævnligt og pletvis rengøre snavs eller pletter med en fugtig klud.

6. Du bør få dit persiske tæppe professionelt renset hvert et til to år, afhængigt af hvor ofte det bliver brugt.

7. Når du opbevarer dit persiske tæppe, skal du rulle det sammen med luppen udad. Det forhindrer, at der dannes folder, og det forhindrer, at fibrene bliver matte.

8. Hvis du skal være væk hjemmefra i længere tid, skal du opbevare dit persiske tæppe på et køligt og tørt sted for at forhindre, at der dannes skimmel eller mug.

9. Undgå at hænge dit persiske tæppe i direkte sollys, da dette vil få farverne til at falme.

10. Når du flytter dit persiske tæppe, skal du sørge for at løfte det fra kanterne, så du ikke beskadiger fibrene.

11. Brug møbelpuder under benene på tunge møbler for at undgå, at der dannes indtryk i tæppet.

12. Undgå at gå på dit persiske tæppe med sko, da dette vil snavs og beskadige fibrene.

13. Placér ikke dit persiske tæppe i et område med høj luftfugtighed, f.eks. et badeværelse, da dette kan medføre skimmelsvampdannelse.

14. Hvis du har kæledyr, skal du klippe deres negle regelmæssigt for at undgå, at de klør sig på tæppet og beskadiger fibrene.

15. Overvej professionel gulvtæpperens. Du bør få dit persiske tæppe professionelt renset hvert et til to år, afhængigt af hvor ofte det bliver brugt. Professionelle rengøringsfirmaer har den nødvendige viden og det nødvendige udstyr til at rengøre dit tæppe uden at beskadige det.